Hoe gaat het in zijn werk?

Sensomotorische integratietraining is een manier van oefenen om informatie die we van ons lichaam en de omgeving via onze zintuigen krijgen, beter te leren opmerken, beter te leren selecteren en te leren verwerken, zodat we er op een goede manier op kunnen reageren.

Een training lijkt op spelen en kan bestaan uit diverse manieren van schommelen, oefeningen op grote ballen, spelen met scheerschuim, rijst of zand. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van diverse ondergronden of materiaal waarmee het kind bewogen wordt.

Spelenderwijs en door het gebruik van divers materiaal wordt gewerkt aan het wegwerken van over- en ondergevoeligheidsreacties van de verschillende zintuiglijke systemen.

De sensomotorische integratietraining is een individuele training. Aan de hand van een vragenlijst wordt bekeken waar over- of ondergevoeligheid voorkomt. Vervolgens wordt er een handelingsplan geschreven aan de hand waarvan de training gegeven zal worden. Bovendien krijgen ouders tips en adviezen mee voor thuis.

Het kan voorkomen dat sensomotorische integratietraining gecombineerd wordt met een motorisch trainingsprogramma. Dit is afhankelijk van de hulpvraag.